Soarta lui Guccifer, la mila americanilor: hackerul va fi extrădat în SUA

de: Andrada Bonea
04 03. 2016

Hackerul Guccifer, pe numele său real Marcel Lazăr Lehel, va fi extradat in SUA, conform unei decizii luate de ICCJ, care a admis solicitarea venita din partea Statelor Unite.

Termenul dat de autoritățile române este de 18 luni, timp în care au dreptul să îl investigheze, potrivit celor de la Digi 24. Hackerul Guccifer este acuzat că a accesat ilegal conturi de Facebook și adrese de email ale unor oficiali. El va fi judecat în SUA tot pentru spargerea ilegală a unor adrese de email. Decizia este definitivă și a fost luată vineri, de către Înalta Curte de Casație și Justiție.

Acesta a fost prins pe 22 ianuarie 2014, după ce, timp de doi ani, a reuşit să îi păcălească pe agenţii FBI. „Îi aşteptam, dar şocul a fost foarte mare pentru mine. E greu să fii hacker, dar e şi mai greu să-ţi acoperi toate urmele“, a declarat Guccifer, pentru „New York Times“, din penintenciarul Arad. Acesta trebuie să ispăşească o sentinţă de şapte ani. Înainte să devină Guccifer, nume care vine de la „stilul lui Gucci şi lumina lui Lucifer“, Marcel a fost taximetrist. Bărbatul de 47 de ani era şomer de câţiva ani şi nu avea cunoştinţe tehnice şi nici echipamente sofisticate.

Din spatele unui computer vechi, Marcel a învăţat rapid o îndeletnicire nouă. În multe feluri, acesta a arătat tuturor cât de uşor poţi fi infractor pe Internet. Toate astea fără să fie nevoie de altceva în afară de niște cunoștințe de bază. „Nu era cu adevărat un hacker, ci doar un tip foarte deştept, foarte răbdător şi foarte persistent“, a declarat Viorel Badea tot în 2014, în calitate de procuror care s-a ocupat de caz. Guccifer este cunoscut pentru faptul că a făcut publice o serie de autoportrete realizate de fostul preşedinte american George W. Bush, că a arătat tuturor „flirturile“ dintre Corina Creţu, membră a Parlamentului European, şi Colin Powel, dar şi că a obţinut numeroase fotografii şi mesaje private ale unor vedete naţionale şi internaţionale.

Lazăr a reuşit să spargă toate conturile ghicind parolele fiecărei persoane vizate. În loc să folosească viruşi sau alte unelte obișnuite pentru infractorii cibernetici, el căuta pe Internet cât mai multe informaţii despre ţintele lui, pentru a răspunde întrebărilor de securitate necesare obţinerii unei parole. Pentru a sparge parola Corinei Creţu, el s-a chinuit şase luni. Lazăr a mai făcut puşcărie în 2011, după ce, sub pseudonimul „Micul Fum“, a accesat, în acelaşi fel, conturile personale ale unor vedete autohtone precum Bianca Drăguşanu, Laura Cosoi, Corina Caragea sau Dragoş Moştenescu. În ciuda condamnării din 2011, Guccifer credea că nu va fi niciodată prins.

Pe 6 iunie 2013, el a început să se laude pe site-ul publicaţiei americane „The Smoking Gun“, lăsând un comentariu stâlcit în limba engleză. „Nu sunt îngrijorat. Cred că voi schimba proxiurile, voi juca table pe Yahoo, mă voi uita la televizor şi mă voi juca cu fiica şi cu restul familiei mele“, scria acesta. O zi mai târziu, totuşi, un anunţ al şefului SRI George Maior l-a pus pe jar. Acesta a declarat că în curând îl va captura pe „Micul Guccifer“.

Lazăr a crezut că autorităţile române făcuseră legătura dintre „Micul Fum“ şi „Guccifer“, aşa că a început să-şi facă bucăţi componentele de computer, într-o încercare disperată de a-şi acoperi urmele. Maior a spus, mai târziu, că în momentul în care a făcut anunţul, nu ştia că hackerul mai fusese prins în trecut şi a recunoscut că doar încerca să îi minimizeze importanţa. Care a fost, totuşi, motivul pentru care Guccifer a acţionat cum a acţionat? El nu a furat niciun ban şi nici nu a încercat să şantajeze pe nimeni. Se pare că este vorba doar de o doză mare de paranoia.

„Lumea este condusă de un grup de conspiratori, numit Consiliul Illuminati, format din oameni foarte bogaţi, familii nobile, bancheri”, s-a apărat acesta, într-un manifest scris de mână pe care l-a citit reporterilor. El a spus că nu avea niciun interes să spargă conturile vedetelor, ci doar s-a întâmplat să dea peste ele, încercând să pătrundă în vieţile private ale altor persoane. „Am încălcat legea, dar să execut şapte ani într-o închisoare de maximă securitate? Nu sunt un criminal sau un hoţ. Ce am făcut a fost drept“, a mai declarat el.